Шпакловка и шпакловане

Шпакловка и шпакловане е строителна услуга, която изравнява стени и тавани, така че върху тях да бъдат нанесени последващи обработки като лепене на тапети или грундиране и боядисване с латекс (или друга интериорна боя).

С шпакловането се изправят криви вътрешни и външни ъгли, обръщане покрай прозорци и врати и др. Коригират се пукнатини в стени и тавани. Обикновено се прави една или две ръце шпакловка.

Шпакловането започва с грундиране на повърхността. Грундирането се извършва с дълбокопроникващ грунд, който заздравява и стяга основата, така че при нанасянето на шпакловка и последващо боядисване, да не се отлепят слоевете. Ето защо грундирането е много важен етап, който не трябва да се проспуска и трябва да се прави обилно. Ако по някаква причина след това слоевете се отлепят, то това може да се дължи на различни причини, но в общи случай се свалят един или повече слоеве, докато се достигне здрава основа, след което се грундира.

След грундирането започва същинското шпакловане. Шпакловката се нанася отдолу-нагоре, като гъстотата трябва да е подходяща (не много гъста), така че да имате време да използвате целия разбъркан разтвор. Нанесения разтвор се заглажда максимално добре, за да не се налага много шкурене впоследствие.

Разбъркването на разтвора се прави с бормашина и бъркалка, с достатъчна мощност, за да не прегрее. Трябва да се получи хомогенна смес.

Шкуренето е последната част от шпакловането, с което се заглаждат всички неравности и се получава (почти идеално) гладка повърхност. Когато е нужно се нанася втори слой (втора ръка) шпакловка, до получаване на желания резултат.

Може да се използват както гипсови шпакловки (и гипсово лепило), така и циментови шпакловки (теракол). Като марка – добра шпакловка е гипсовите шпакловка и лепило на Боро.

Leave a Reply

Your email address will not be published.