Поставяне и лепене на тапети. Подмяна на тапети

Поставяне на тапети (лепене на тапети) е строителна услуга, при която се залепя тапет върху стените на стаите, вместо да се боядисва стената. Ако желаете определен цвят или шарка, която не е лесно или възможно да се получи с боя, тогава нямате друг избор – поставяте и лепите тапети.

Ако стаята досега е имала тапети, тогава услугата се казва подмяна (смяна) на тапети. В нея има допълнителни строителни операции за сваляне на тапети (премахване на старите тапети), почистване на основата (ако се налага) и едва тогава идва лепенето на нови тапети.

Лепене на тапети може да изисква напасване на тапетите, ако шарката им е такъв тип. Те са по-трудни за лепене, отнемат повече време и съответно излизат по-скъпи. Преди да започнете с лепенето, трябва да пресметнете и купите необходимия материал.

Подготовка на основата за лепене на тапети

Ако досега не е имало тапети, но пък е имало блажна боя, то тогава трябва да махнете блажната боя, преди за налепите тапетите. Върху мазилката трябва да се нанесе слой дълбокопроникващ грунд, който да заздрави основата. Ако е нужно – трябва да почистите остатъци от стари тапети или други неравности, дори да се наложи изравняване с (частична) шпакловка.

Лепене на тапети

Същинското поставяне и лепене на тапети се прави върху суха и равна основа. Ако сте двама души (дори само единия да е майстор), ще ви бъде много по-лесно.

Първо се разкрояват тапетите. Добавете резерв 10-ина сантиметра, за да си спестите евентуални грешки. Ако тапетите са с напасване на шарката, може да се наложи по-голямо количество брак – преценете и оставете достатъчно резерв.

След разкрояването се забърква лепилото. Обикновено то е на прах и трябва да се разбърка според указанията на кутията, до получаването на хомогенна смес.

След като лепилото е готово, върху маса се поставя тапета с лицето надолу, така че да нанесете лепилото от задната страна на тапета. Можете да приготвите няколко намазани  ленти с лепило, в зависимост колко време е указано на опаковката, но е желателно да не бързате с първата лента.

За първата лента не трябва да се бърза. Лентите се лепят вертикално отгоре надолу. Съществува голям риск първата лента с тапет да бъде залепена накриво, поради крив ъгъл или поради грешно “трънско око”. Използвайте отвес, нивелир или лазер, за да не допуснете наклоняване на първата лента, която ще се предаде и на следващите…

Leave a Reply

Your email address will not be published.