Реглаж на дограма (пвц, алуминиева и дървена). Реглаж на обков

Реглаж на дограма (пвц, алуминиева и дървена) означава да се настроят носещите панти на отваряеми крила, така че прозореца да затваря плътно в касата, като се осигури стабилно заключване, без да има драскане или протъркване при отварянето/затварянето на прозореца. Това се нарича качествен реглаж на дограма.

Крилата обикновено са 2 вида: с едноосно отваряне и с двуосно отваряне. Пантите за двуосно отваряне/движение са различни от пантите за едноосно отваряне. Също така заключващите насрещници могат да бъдат по-малко на брой.

Реглажът на дограма всъщност представлява реглаж на обкова на дограмата. Това включва обкова на самото крило и елементите (насрещници и други) на касата.

Пантите за двуосно отваряне/движение позволяват реглаж в следните посоки:

  • долна панта – реглаж нагоре-надолу
  • долна панта – реглаж наляво-надясно (посоката е указана при затворено положение, но се настройва при отворено)
  • горна панта – реглаж наляво-надясно (посоката е указана при затворено положение, но се настройва при отворено – крилото “увисва” или “се изправя/повдига”)

Целта е да се настроят така пантите, че насрещниците от обкова да не се докосват при отваряне и затваряне на крилото, а в заключено положение всяка пъпка от обкова на крилото на дограмата, да се защипва за съответния насрещник в касата, което да осигури равномерно затваряне и прилепване без луфтове.

Вратите обикновено са около 2м високи и може да имат 3 панти, за които важат същите инструкции. Някои прозорци също може да имат по 3 панти, които да носят теглото на дограмата. Това важи за двуосно отварящите се прозорци и врати – те може да имат трета притискаща панта, която затваря плътно крилото към касата.

Можете да потърсите за видео и снимки в интернет, където е показано как се прави реглаж на дограма. Можете да опитате самите вие да си регулирате и настроите обкова на дограмата на прозореца, като прегледате форум направи си сам.

Посетителите най-често търсят за “регулиране обков дограма”, “реглаж обков дограма”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *