ПВЦ дограма

ПВЦ дограмата се доказа в последните няколко години като качествен материал за изработката на врати и прозорци, който има отлични топлоизолационни свойства и качества. Едновременно с това, пвц дограмата е с ниска цена и дълъг живот. Гаранцията на производителите покрива 10-40 години живот на ПВЦ профилите.

Един пвц прозорец обаче не зависи само от пвц профила, а и от стъклопакета. Ето защо при избор на дограма за прозорци и врати, важно е да отделите внимание и на стъклопакета… и дори стъклопакета на прозореца е по-важен, защото е с по-голяма площ!

Избор на стъклопакет за прозорци и врати

При избор на дограма, ние съветваме първо да изберете стъклопакет! Трябва да решите дали да бъде еднокамерен (две стъкла) или двукамерен (три стъкла). Най-вероятно решението ви ще се базира на следните фактори:

  • може ли конструкцията/стената/зида да понесе по-високо тегло за троен стъклопакет?
  • какъв коефициент на топлоизолация е нужен?
  • каква цена мога да си позволя? (ще стане ясно след пресмятане цена на целия пвц прозорец или врата)

За нови жилища препоръчваме троен стъклопакет – така ще пестите от сметките си за ток всяка година, същевременно осигурявайки си топлина и уют! Недостатъците са цена и тегло, което трябва да се носи от по-стабилен обков.

След като уточните двоен или троен стъклопакет, трябва да изберете ширина на стъклопакета. За двоен стъклопакет има няколко варианти, като стандартен е 24мм дебелина. За троен стъклопакет също има няколко варианти – 32мм, 36мм, 40мм, 44мм, има дори 50мм… Всеки стъклопакет има различен коефициент на топлоизолация, който зависи от разстоянието между стъклата. Въздухът е изолация, така че колкото по-широк е стъклопакета – по-добър коефициент за топлоизолация (т.е. по-нисък коефициент на топлопреминаване/топлопроводимост).

За да завършите избора си на стъклопакет, имате още няколко опции. Можете да изберете различни видове стъкла, напр. за троен стъклопакет: високоенергийно-бяло-нискоемисийно (ка стъкло). Различните комбинации имат различни коефициенти на топлопроводимост. Ниската топлопроводимост на стъклопакета оказва влияние на температурата, при която се образува конденз и може да предотврати такова образуване. Така ще си спестите голяма част от евентуалните проблеми с конденз, плесен и мухъл – т.е. ще повишите комфорта си.

Вместо въздух, можете да поръчате газ аргон в стъклопакета, за да понижите топлопреминаването и загубите. Можете също да изберете опция за ламиниране на стъклото – това са две стъкла, слепени с двустранно лепящо ПВЦ фолио, които предпазват стъклото от лесно разбиване и затрудняват крадците. Също така ламинираното стъкло е полезно за къщи с изглед към улицата, ако има опасност от счупване на стъклото при игра на децата с топка. Ламинираното стъкло не се рони – то се напуква и лепящото пвц фолио държи всички начупени парчета на местата им. Разбира се това увеличава коефициента на топлопроводимост на стъклопакета, но поне няма опасност при ронене на стъклото да се нарани дете или друг човек.

И последно за стъклопакета – освен вече споменатия коефициент на топлопроводимост (топлоизолация), важни за вас са и другите параметри – светлопропускливост и шумоизолация (звукоизолация). Нормално е да искате да влиза повече светлина в стаята, особено ако прозорците са по-малки от стандартното. Също така търсено свойство е прозорците да имат добра шумоизолация (звукоизолация), за да не ви пречи външния шум (особено ако живеете в голям град или на оживено място).

Избор на ПВЦ дограма за прозорци и врати

След като уточните ширината на стъклопакета (напр. 50мм), трябва да изберете PVC профил, на който може да бъде монтиран избрания стъклопакет.  За примера от 50мм стъклопакет, ще ви трябва най-широкия профил, който при един производител е 5-камерен, при друг 6-камерен и може да варира по ширина около 76-88-92мм. Тези примерни прозорци покриват днешните стандарти и изисквания в Германия за пасивни къщи. Пасивните къщи са къщи със супер изолация, които се нуждаят от много малко енергия, за да се отопляват през зимата и охлаждат през лятото.

Оферта за ПВЦ дограма и стъклопакет за прозорци и врати

Когато сте избрали точния стъклопакет и профил, можете да отидете в офис на някоя фирма или фабрика за пвц дограма и да поискате оферта. Можете да измислите 2 или 3 варианта – един максимално качествен, друг по-евтин и трети – най-доброто съотношение цена/качество за цената си…

Можем да кажем, че който и вариант да изберете, топлоизолацията на жилището ви (апартамент или къща) ще се подобри значително, спрямо старите дървени прозорци от над 30 години. Все пак подобрения комфорт и намалените сметки за отопление и охлаждане имат своята цена, вие трябва да прецените кое можете да си позволите, когато дойде момента за ремонт. Не забравяйте, че независимо дали взимате евтини или скъпи прозорци и врати, след смяната на дограмата ще трябва да се направи ремонт. Ремонтът на апартамент или къща включва обръщане на прозорци и врати (обръщане на дограма), грундиране, боядисване или лепене на тапети и т.н. Така че самия прозорец не е цялата цена (сума), която трябва да приготвите. Ремонтът отнема поне няколко дни работа, така че имайте търпение и си отделете достатъчно време в подходящ за вас момент.

Leave a Reply

Your email address will not be published.