Окачен таван

Окачен таван е система за топло и шумоизолация (звукоизолация) на тавани, които също имат възможността да изправят (изравняват) големи кривини.

Вътрешна топлоизолация на таван с окачен таван е подходящ метод за топло изолация на апартаменти и къщи. Обикновено се използва система за окачен таван с гипсокартон или други плочи, в който се добавя минерална вата. Самия гипсокартон, поставен на отстояние от тавана, и получената въздушна междина, са топлоизолация, но добавянето на вата увеличава термо-ефекта и още повече увеличава шумоизолацията. Това обикновено е правилния метод.

Идеята на изграждането на окачен таван е следната: изгражда се кострукция/скара от стоманени UD (П-образни) и CD профили, върху който се слага гипсокартона, а над картона се нарежда ватата.

Конструкцията започва като директният окачвач се монтира с метален дюбел към бетонов таван (по друг начин за друг вид таванна конструкция). Окачвачите се монтират през определено разстояние.

След това се монтират UD профили – на стените и на тавана, ако има предвидена различна форма или няколко нива. След това се монтират CD профилите, които се захващат към UD профилите и към директните окачвачи.

Ако окачения таван е на няколко нива, имаме вертикални гипскартонени плоскости (наричат се “пола”). Обикновено те се захващат към UD профилите на тавана, а след монтажа на гипсокартона, в ниската част се монтира долния UD профил, за който ще се захване хоризонталните гипсокартони.

При всяка вътрешна топлоизолация е важно да се вземат мерки срещу образуването на конденз и последващи плесен и мухъл. Задължително се слагат:

  • на бетонната плоча,  над изолацията/ватата – паропропускливо-водонепропускливо фолио (защитава от водни течове, но пропуска парите, за да няма конденз)
  • под изолацията/ватата – ПАРОИЗОЛАЦИЯ (не пропуска ниво вода, нито водни пари)

След поставянето на гипсокартона, фугите трябва да се обработят. Прави се шпакловка, като на фугите се поставя стъклофазерна фугопокриваща лента, която прави армировка на фугите и ги предпазва от спукване.

Окаченият таван позволява да се добави осветление и да се заобиколи корниза, който е захванат за тавана. Това прави множество възможни варианти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.