Гипсокартон

Гипсокартонът е строителен материал, панел от 2 листа хартия (картон), разделени от сърцевина от гипс. Произвеждат се различни дебелини гипсокартони, предназначени за облицовка на стени, декоративни елементи, окачени тавани и вътрешни преградни стени.

Видове гипсокартон – обикновен, водоустойчив и др.

Обикновеният гипсокартон се използва за сухи помещения – спалня, хол и др., стандартно е в бял цвят. Водоустойчивият гипсокартон се използва за мокри помещения – бани и кухни, стандартно е в зелен цвят.

Съществуват пожароустойчиви гипсокартони; гипсокартони без картон, но с вложени фибри; повишена твърдост и др. Технологиите се развиват и предлагането тговаря на търсенето.

Предназначение на гипсокартона

Предназначението на гипсокартона зависи от вашето въображение. Той позволява да се правят дъговидни извивки, което разчупва стандартите и дава възможност на интериорните дизайнери да се развихрят. Разбира се, освен тези произволни форми, има и стандартни, за които първоначално е бил произведен гипсокартона.

Преградни стени

Преградни стени са едно от първите предназначения на гипсокартона. Те се правят по метод за строителство, при което с метални П-образни профили се прави скара, на която се закрепва един или 2 слоя гипсокартон. След това стената се шпаклова, като се обръща специално внимание на фугите, където се поставя специална армираща лента за гипсокартон и шпакловане.

Окачени тавани

Окачени тавани са същата конструкция като преградните стени, с тази разлика, че са ориентирани хоризонтално. Изпълняват се със същите CD и UD метални стоманени профили, които се използват и за преградните стени. Прави се метална скара, която се закрепва по стените и тавана на помещението, след което се монтира гипсокартон. Отново фугите се обработват с армираща мрежа, която предпазва фугата от пукане.

Leave a Reply

Your email address will not be published.