Боядисване с латекс или боя

Боядисване с латекс или боя е довършителна строителна услуга, която придава финален облик на ремонтираното помещение. След тази дейност остава да се обзаведе стаята с мебели, да се монтират щори или корнизи с пердета/завеси.

Преди грундирането и боядисването, може да се наложи да облепите каси на врати и прозорци, розетки и др. Така че си спестите трудна или невъзможна работа за почистване на тези елементи.

Първата стъпка в боядисването е грундиране. Грундирането се извършва с дълбокопроникващ грунд, който заздравява и стяга основата. Основата обикновено е шпакловка (предшестваща строителна операция), но може и да се пропусне шпакловането и да си остане варова основа (като в старите къщи и апартаменти). Грундирането намалява драстично количеството латекс или боя, което ще се изразходва за една ръка (за първата ръка) – ще се спести обикновено почти двойно количество латекс/боя. По-важното в случая е, че грундирането на стените и тавана позволява по-здрава основа, която няма да се отлепи при нанасяне на латекс/боя с мече, т.е. ще си спестите евентуални проблеми и мъки, както и удължаване на ремонта.

След като грундираните стени и тавани изсъхнат (обикновено е нужно между 2 и 4 часа за различните грундове), може да се пристъпи към боядисване с латекс или друга интериорна боя. На пазара има голямо разнообразие от латекс и интериорни бои, които правят този избор труден за хора, занимаващи се за първи път с ремонти. Каквото и да изберете – винаги ще е по-добре от предишното положение… Все пак най-качествени са латексовите бои, които имат по-малък разход. Обикновено те нанасят по-тънък слой, което е желателно, за да не се надуе и спука евентуален по-дебел слой (сега или при бъдещ ремонт на апартамента или къщата).

Самото боядисване се извършва с мече, удължение за мечето (опционално), четка (в ъглите и за отсичане с тавана или други стени, когато цветовете се различават) или пък се използва машина за пръскане на латекс (т.нар. пистолет за боядисване). Боядисването на таван очаквано е по-трудно от боядисването на стени и е важно да се положи найлон на пода, ако трябва да предпазите настилката. Ако има мебели в стаята – тях също е най-добре да покриете с найлон и облепите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *