Обръщане на прозорци и врати (дограма)

Обръщане на прозорци и врати (известна още като обръщане на дограма) е строителна услуга за ремонт на жилища и стаи (апартаменти и къщи), която завършва основната работа по монтаж или подмяна на дограма и подготвя стената около прозорци и врати за боядисване и поставяне на тапети. След нея следват довършителни работи (грундиране, боядисване или лепене на тапети и др.), често извършвани от самите собственици, за да спестят пари.

Обръщане на прозорци и дограма – вътрешно и външно

Обръщане на прозорци (дограма) се дели на два вида – вътрешно и външно. Когато сме сменят стари прозорци и отвън всичко е измазано и обърнато (със или без външна топлоизолация), може да се направи такъв монтаж на прозореца, така че отвън да има съвсем малко работа, с което цената да излезе (почти) наполовина…

Вътрешното обръщане на прозорци има няколко възможни начина за реализация. Най-разпространен в момента е използването на гипсокартон, въпреки това ще споменем всеки от вариантите, за да знаете и прецените най-подходящия за вас:

  • обръщане на прозорци с гипсокартон – най-използвания метод
  • обръщане на прозорци с XPS (фибран)
  • обръщане на прозорци с гипс и гипсово лепило
  • обръщане на прозорци с измазване с хоросан (пясък и вар) и цимент
  • обръщане на прозорци с комбиниране на няколко от горните материали
  • обръщане с нестандартни методи – МДФ, ПДЧ, HDF, плочки и др.

Важно е да отбележим, че целта на обръщането на прозорците, освен естетическия вид, е с цел укрепване на прозореца, за да бъде стабилно монтиран и да се осигури коректно функциониране и дълъг живот.

Комбинираният подход е може би най-подходящия вариант. Например при криви стени и трегери, използването на фибран с подходяща дебелина и залепването му с пенополиуретанова за лепене на топлоизолация, позволява да изравните лесно и бързо горния ръб на прозореца, дори когато трегера е доста крив. Пяната позволява да се компенсират до няколко сантиметра разлика и едновременно с това залепва здраво и бързо.

Измазването с хоросан и цимент има един недостатък – след около 30-60 дни, често се наблюдават напуквания на мазилката. Това е предизвикано от стягането на цимента. Ето защо, ако изберете (по някаква причина) този метод, най-добре изчакайте да мине достатъчно време за стягане и напукване, преди да минете финална шпакловка и да боядисате. Ако лепите тапети – тогава това не е проблем и можете да ги залепите без притеснение.

Обръщане на врати

Обръщане на врати се прави сравнително по-рядко, поради факта, че много производители предлагат каси, които защипват стената (зида) от двете страни, включително и за външни входни врати. В този вариант може да имате нужда само от подмазване около касата или изобщо да нямате нужда от допълнителни строителни операции.

Има и такива врати, които имат первази само от едната страна. При тях се налага обръщане на врата само от другата страна.

Обръщане на прозорци (дограма) – цена

Цената на обръщане на прозорци и дограма се определя от много фактори, като може би най-важен е обема на работа – напр. за един прозорец излиза по-скъпо, спрямо цената за обръщане на 5 прозореца и 1-2 врати за цял апартамент или къща. И в двата примера, пътните разходи се начисляват, но при повече на брой прозорци и врати, сумата се разпределя и цената на един обърнат прозорец намалява.

Също така мястото на монтаж върху зида (навътре, в средата или изнесен навън), определя колко работа има отвътре и колко отвън. Когато отвън е измазано и махате стария дървен прозорец, ако поставите новата дограма на същото място – вие ще си спестите работата отвън и ще остане за обръщане само отвътре. Отвън само ще трябва да се подмаже с шпакла и подходящ материал. Това естествено ще спести работа и цената ще бъде по-ниска – само за вътрешното обръщане на прозореца.

Обръщане на прозорци – допълнителни тънкости

Обръщането на прозорци има различни тънкости. Всъщност познаването на материала, с който работите, е най-важното в случая.

Да вземем за пример работата с гипсокартон – най-използвания метод за обръщане на прозорци. При него се получават фуги (снадки), които трябва да бъдат специално обработени – с хартиена или друга лента за фуги за гипсокартон или с ъгъл с мрежа (метален или пластмасов), или само стъклофибърна/пвц мрежа… При използването на цимент, вече споменахме за вероятността от появата на пукнатини, което зависи от дебелината на материала и количеството цимент. Използването на гипс за материал сякаш е подходящият материал за тази работа, но той е по-скъп от други варианти.

Както виждате, всеки метод има своите тънкости, предимства и недостатъци. Ако имате притеснения – повикайте/наемете майстор и обсъдете притесненията си с него, за да изберете най-подходящия материал и метод за вашето жилище.

Обръщане на прозорци при нестандартен монтаж

Обръщане на прозорци при нестандартен монтаж изисква познаване на физическите процеси. Така ще можете да укрепите и предотвратите термомостове, които да причинят появата на конденз, плесен и мухъл. Ето няколко примери, при които монтажът на дограмата е изнесен навън, така че да се изравни напълно с външна топлоизолация:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *